In 2021 lanceerden we met TaRMaK een uniek project op maat van kinderen en jongeren die een achtergrond hebben waarin intrafamiliaal geweld (IFG) een belangrijke rol speelt of heeft gespeeld of die opgroeien in een uitdagende thuissituatie.
Met het oog op deze doelgroep werkten we – in samenwerking met Stad Antwerpen, Circusplaneet & Family Justice Center Veilig Thuis (FJC) – een specifieke TaRMaK-methodiek uit. Die vertrekt vanuit de basisprincipes van circus, ervaringsleren, traumasensitief werken en de wetenschap rond ‘Hope’, zoals uitgewerkt door de Amerikaanse psycholoog Charles R. Snyder en verder onderzocht door professor sociaal werk Chan Hellman.
In december 2023 rondden we de opstart- en ontwikkelingsfase van TaRMaK af. Dat deden we in (circus)stijl: tijdens een symposium op donderdag 7 december 2023 keerden we de ontwikkelde methodiek met de hulp van boeiende sprekers en actieve workshops volledig binnenstebuiten.
Downloadlinks van de TaRMaK-talks
Na afloop van het symposium kregen we van verschillende deelnemers de vraag om de presentaties van de talks en workshops te delen. Bij dezen! Het gaat om volgende presentaties:
TaRMaK! Waar staan we vandaag? door Joris Herweyers, projectverantwoordelijke TaRMaK (ECDF) + De TaRMaK-methode toegelicht! door Mieke Gielen (ECDF) & Karen Decoster (Circusplaneet).
De relatie tussen trauma en HOOP, een keynote van Pascale Franck, oprichter van het Family Justice Center Veilig Thuis (FJC).
TaRMaK. Een wetenschappelijke blik door Karin Hannes & Han Baeyens van de onderzoeksgroep SoMeThin’K van de faculteit sociale wetenschappen (KU Leuven).
HOPE door Davy Simons, stafmedewerker Sociale Interventie (Stad Antwerpen) & Luc Spiessens (medewerker FJC).
Traumasensitief werken – met Martine Rymenants, klinisch psychologe, experiëntieel ontwikkelingsgerichte psychotherapeute, outdoortherapeute en supervisor. Ze verzorgt deze workshop vanuit de werkgroep complex trauma van PANGG 0-18 Crosslink.
MET DANK AAN
TaRMaK kreeg binnen deze opstartfase financiële steun van uiteenlopende partners. We danken in het bijzonder de Vlaamse Overheid, Stad Antwerpen, het Nike Community Impact Fund, beheerd door de Koning Boudewijnstichting en de spelers van de Nationale Loterij.