Start-up labo

Een betaald stagetraject voor eigenzinnige, vernieuwende & onlangs afgestudeerde circusprofessionals.

Powered by de Nationale Loterij.

ECDF Start-up Labo 2022-2023, Foto: Jasper Léonard

Ell Circo D’ell Fuego (ECDF) is een haven voor circusondernemers. We brengen jongeren en volwassenen in contact met circus en zetten daarbij maximaal in op ontdekking, ontwikkeling en ondernemerschap.

Binnen de pijler ondernemerschap lanceren we in 2023 een nieuwe editie van ons START-UP LABO, een betaalde stage die jonge, onlangs afgestudeerde, circusprofessionals ondersteunt tijdens hun sprong – of salto – richting professionele carrière.

Waarom dit Start-up Labo?

Circusartiesten die pas zijn afgestudeerd, zitten doorgaans met veel vragen. Wat nu? Vraag ik een kunstenaarsstatuut aan? Of richt ik een vzw op? Misschien toch beter starten als zelfstandige? Of in loondienst? Hoe ga ik mijn eerste projecten administratief uitwerken en financieren? Waar kan ik blijven trainen? Wat als ik toch nog wat extra tijd nodig hebt om mijn project vorm te geven? En hoe zit dat met verzekeringen?

Het START-UP LABO van Ell Circo D’ell Fuego biedt jonge makers tijd en ruimte om op zoek te gaan naar antwoorden. Nadien zijn ze klaar om zich in het professionele werkveld te smijten.

Met dit LABO willen we onlangs afgestudeerde circusartiesten, die zich (opnieuw) in België willen vestigen, versterken. Dat doen we zowel met zakelijke als artistieke tools die ze kunnen inzetten om een gezonde en gerichte professionele carrière op te starten en uit te werken. Daarnaast stappen ze in een artistiek onderzoek met een coach uit het netwerk van Ell Circo D’ell Fuego. Die zal hen bij de uitwerking van een eindproduct begeleiden.

Op het programma van het START-UP LABO

ECDF START-UP LABO 2022-2023

Hoe verloopt een traject in het START-UP LABO concreet?

We bieden een onlangs afgestudeerde circusartiest of -gezelschap een betaald stagetraject dat bestaat uit drie modules. Terwijl je deze modules doorloopt, ben je – gedurende 8 weken deeltijds in dienst van Ell Circo D’ell Fuego* en krijg je voltijds de ruimte die je nodig hebt om te creëren.

*  19u/week met verloning onder de geldende barema’s in PC 304 Podiumkunsten, looncategorie B. 

Module 1: Training & Coaching

We starten in het najaar van 2023 met mix aan thema’s (zakelijke, communicatieve, fysieke,…) die noodzakelijk zijn voor een gezonde carrière. Op basis van jouw noden zorgen medewerkers van ECDF voor coaching op maat. Ondertussen staat de trainingszaal van ECDF volledig tot jouw beschikking.

Duurtijd: 3 weken, richtperiode: oktober.

Module 2: Artistiek onderzoek

Tijdens de tweede module in het voorjaar van 2023 ligt het zwaartepunt op het artistieke onderzoek. Uit het brede netwerk van Ell Circo D’ell Fuego kies je een artistieke coach die je tijdens deze zoektocht de nodige begeleiding biedt. En we staan stil bij hoe alles loopt op zakelijk, artistiek en communicatief gebied. Samen bekijken we waar je staat en wat er nog moet gebeuren voor je van start kan gaan.

Duurtijd: 3 weken, richtperiode: februari.

Module 3: Creatie

In deze laatste module ligt de focus op creatie.

Duurtijd: 2 weken, richtperiode: te bespreken. 

Praktische info

Voor wie?

Voor (Belgische) circusartiesten of -gezelschappen die zich als ‘maker’ (opnieuw) in België willen vestigen en onlangs  afgestudeerd zijn in een opleiding voor Hogere Circuskunsten aan een hogeschool, universiteit, academie of conservatorium. We beperken ons tot deze doelgroep omdat de administratieve ondersteuning die we bieden geënt is op de lokale regelgeving.

Wanneer?

  • Module 1: 3 weken in het najaar (bij voorkeur oktober) – training en coaching rond zakelijke, communicatieve en fysieke thema’s – in de trainingszaal van ECDF in SPRK
  • Module 2: 3 weken in het voorjaar (bij voorkeur februari) – onderzoek met artistieke coach + opvolging van de zakelijke thema’s – in de trainingszaal van ECDF in SPRK
  • Module 3: 2 weken, tijdstip en locatie te bespreken – creatie

 

Powered by de Nationale Loterij

 

 

Mede dankzij de spelers van de Nationale Loterij kunnen pas afgestudeerde circusprofessionals een betaald stagetraject doorlopen dat inzet op artistieke, fysieke en zakelijke begeleiding.

Met het START-UP LABO werken de Nationale Loterij en Ell Circo D’ell Fuego  samen aan de professionalisering van het Belgische circuslandschap en zijn verdere positionering, zowel nationaal als internationaal.

Nationale Loterij Subsidie Ell Circo D'ell Fuego Start-up Labo