Start-up labo

Een betaald stagetraject voor eigenzinnige, vernieuwende & onlangs afgestudeerde circusprofessionals.

Powered by de Nationale Loterij.

Ell Circo D'ell Fuego, START-UP LABO 2023-2024, Foto: Jasper Léonard

Ell Circo D’ell Fuego (ECDF) is een haven voor circusondernemers. We brengen jongeren en volwassenen in contact met circus en zetten daarbij maximaal in op ontdekking, ontwikkeling en ondernemerschap.

Binnen de pijler ondernemerschap lanceren we in het najaar van 2024 een nieuwe editie van ons START-UP LABO, een betaalde stage die jonge, onlangs afgestudeerde, circusprofessionals ondersteunt tijdens hun sprong – of salto – richting professionele carrière.

Waarom dit Start-up Labo?

Circusartiesten die pas zijn afgestudeerd, zitten doorgaans met veel vragen. Wat nu? Vraag ik een kunstenaarsstatuut aan? Of richt ik een vzw op? Misschien toch beter starten als zelfstandige? Of in loondienst? Hoe ga ik mijn eerste projecten administratief uitwerken en financieren? Waar kan ik blijven trainen? Wat als ik toch nog wat extra tijd nodig hebt om mijn project vorm te geven? En hoe zit dat met verzekeringen?

Het START-UP LABO van Ell Circo D’ell Fuego biedt jonge makers tijd en ruimte om op zoek te gaan naar antwoorden. Nadien zijn ze klaar om zich in het professionele werkveld te smijten.

Met dit LABO willen we onlangs afgestudeerde circusartiesten, die zich (opnieuw) in België willen vestigen, versterken. Dat doen we zowel met zakelijke als artistieke tools die ze kunnen inzetten om een gezonde en gerichte professionele carrière op te starten en uit te werken. Daarnaast stappen ze in een artistiek onderzoek met een coach uit het netwerk van Ell Circo D’ell Fuego. Die zal hen bij de uitwerking van een eindproduct begeleiden.

Op het programma van het START-UP LABO

OPEN CALL ECDF START-UP LABO

Ell Circo D'ell Fuego, START-UP LABO 2023-2024, Foto: Jasper Léonard
Ell Circo D'ell Fuego, START-UP LABO 2023-2024, Foto: Jasper Léonard
Ell Circo D'ell Fuego, START-UP LABO 2023-2024, Foto: Jasper Léonard

ECDF START-UP LABO # 1

Ell Circo D'ell Fuego, START-UP LABO 2023-2024, Foto: Jasper Léonard

Hoe verloopt een traject in het START-UP LABO concreet?

We bieden een onlangs afgestudeerde circusartiest of -gezelschap een betaald stagetraject dat bestaat uit drie modules. Terwijl je deze modules doorloopt, ben je – gedurende 8 weken – deeltijds in dienst van Ell Circo D’ell Fuego* en krijg je voltijds de ruimte die je nodig hebt om te creëren.

*  19u/week met verloning onder de geldende barema’s in PC 304 Podiumkunsten, looncategorie B. 

Binnen ons START-UP LABO willen jonge makers de nodige ruimte bieden om zich ontpoppen tot succesvolle artiesten. We zetten in op cultureel ondernemerschap en duurzaam, toekomstgericht en veilig werken. Maar ook op connectie, met reeds gevestigde artiesten die onze trainingszaal frequenteren. En met jongeren actief in onze werking, die ook beginnen dromen van een succesvolle circuscarrière. Als STARTER krijg je als het ware een VIP-plek in onze circushaven die draait op (jezelf en anderen) inspireren.

Kick-off

In de loop van augustus nemen we contact op met de geselecteerde STARTERS. Aansluitend volgt er een kick-off meeting  waarop we de noden en de verwachtingen van de kandidaten grondig doornemen. En we onderzoeken hoe jij als STARTER kan bijdragen aan de creatieve voedingsbodem die we binnen onze werking cultiveren.

Wanneer: 2 september 2024, tijdstip TBC

Module 1: Training & Coaching

Later in het najaar starten we met mix aan thema’s (zakelijke, communicatieve, fysieke,…) die noodzakelijk zijn voor een gezonde carrière. Op basis van jouw noden zorgen medewerkers van ECDF voor coaching op maat. Ondertussen staat de trainingszaal van ECDF volledig tot jouw beschikking. Ook maak je kennis met de artistieke coach die je in de 2de module zal begeleiden.

Duurtijd: 3 weken, richtperiode: oktober.

Module 2: Artistiek onderzoek

Tijdens de tweede module in het voorjaar van 2025 ligt het zwaartepunt op het artistieke onderzoek. Uit het brede netwerk van Ell Circo D’ell Fuego kies je een artistieke coach die je tijdens deze zoektocht de nodige begeleiding biedt. En we staan stil bij hoe alles loopt op zakelijk, artistiek en communicatief gebied. Samen bekijken we waar je staat en wat er nog moet gebeuren voor je van start kan gaan. Binnen deze tweede module voorzien we bovendien een aparte zaal waar je je artistiek proces vorm kan geven.

Duurtijd: 3 weken, richtperiode: februari.

Module 3: Creatie

In deze laatste module ligt de focus op creatie. Aan jou om te bekijken welke accenten je hier wenst te leggen? Kies je voor een eerder technische residentie om licht en geluid scherp te stellen of voel je nood om nog even goed door te werken op dramaturgie? Ook afsluiten met een toonmoment behoort tot de opties.

Duurtijd: 2 weken, richtperiode: te bespreken. 

Praktische info

Voor wie?

Voor (Belgische) circusartiesten of -gezelschappen die zich als ‘maker’ (opnieuw) in België willen vestigen en onlangs  afgestudeerd zijn in een opleiding voor Hogere Circuskunsten aan een hogeschool, universiteit, academie of conservatorium. We beperken ons tot deze doelgroep omdat de administratieve ondersteuning die we bieden geënt is op de lokale regelgeving.

Wanneer?

  • Kick-off: 1 meeting op 2 september – afstemmen noden en verwachtingen – in de kantoren van ECDF in SPRK.
  • Module 1: 3 weken in het najaar (bij voorkeur oktober) – training en coaching rond zakelijke, communicatieve en fysieke thema’s – in de trainingszaal van ECDF in SPRK
  • Module 2: 3 weken in het voorjaar (bij voorkeur februari) – onderzoek met artistieke coach + opvolging van de zakelijke thema’s – in de trainingszaal van ECDF in SPRK + in een externe creatieruimte
  • Module 3: 2 weken in een externe creatieruimte, tijdstip  te bespreken – creatie

Dien je voorstel in!

Ben jij kandidaat? Bezorg ons dan een helder voorstel waarin jij jouw artistiek of creatief project toelicht. Vermeld daarbij meteen welke noden en verwachtingen je hebt en welke thema’s je graag zou willen behandelen in de loop van jouw stagetraject – (1 A4).

We maken een selectie op basis van eigenzinnigheid (persoonlijke insteken), vernieuwing (enthousiasme om gekende grenzen te verleggen) en relevatie voor de hedendaagse circussector. Je kan dit voorstel mailen naar info@ecdf.be.

Ell Circo D'ell Fuego, START-UP LABO 2023-2024, Foto: Jasper Léonard

Ben jij kandidaat?

Geweldig! Laat zeker van je horen. Ken je een geschikte kandidaat? Stuur deze pagina dan vandaag nog door!
Deadline om in te dienen is 1 augustus 2024.

Echt iets voor mij!

Powered by de Nationale Loterij

 

 

Dankzij de spelers van de Nationale Loterij kunnen pas afgestudeerde circusprofessionals een betaald stagetraject doorlopen dat inzet op artistieke, fysieke en zakelijke begeleiding.

Met het START-UP LABO werken de Nationale Loterij en Ell Circo D’ell Fuego  samen aan de professionalisering van het Belgische circuslandschap en zijn verdere positionering, zowel nationaal als internationaal.

Nationale Loterij Subsidie Ell Circo D'ell Fuego Start-up Labo