Start-up labo

Een betaald stagetraject voor eigenzinnige, vernieuwende & onlangs afgestudeerde circusprofessionals.

Ell Circo D'ell Fuego Start-up Labo

Ell Circo D’ell Fuego (ECDF) is een haven voor circusondernemers. We brengen jongeren en volwassenen in contact met circus en zetten daarbij maximaal in op ontdekking, ontwikkeling en ondernemerschap.

Binnen de pijler ondernemerschap lanceren we in 2022 de eerste editie van ons START-UP LABO, een betaalde stage die jonge, onlangs afgestudeerde, circusprofessionals ondersteunt tijdens hun sprong – of salto – richting professionele carrière.

Waarom dit Start-up Labo

Circusartiesten die pas zijn afgestudeerd, zitten doorgaans met veel vragen. Wat nu? Vraag ik een kunstenaarsstatuut aan? Of richt ik een vzw op? Misschien toch beter starten als zelfstandige? Of in loondienst? Hoe  ik mijn eerste projecten administratief uitwerken en financieren? Waar kan ik blijven trainen? Wat als ik toch nog wat extra tijd nodig hebt om mijn project vorm te geven? En hoe zit dat met verzekeringen?

Het START-UP LABO van Ell Circo D’ell Fuego biedt jonge makers tijd en ruimte om op zoek te gaan naar antwoorden. Nadien zijn ze klaar om zich in het professionele werkveld te smijten.

Met dit LABO willen we onlangs afgestudeerde circusartiesten, die zich (opnieuw) in Vlaanderen willen vestigen, versterken. Dat doen we zowel met zakelijke als artistieke tools die ze kunnen inzetten om een gezonde en gerichte professionele carrière op te starten en uit te werken. Daarnaast stappen ze in een artistiek onderzoek met coach Peter Boelens (maker van beeldend ervaringstheater en artistiek leider van Bad van Marie) die hen bij de uitwerking van een eindproduct begeleidt.

Op het programma van het START-UP LABO

Hoe verloopt een traject in het START-UP LABO concreet?

We bieden 3 afgestudeerde circusartiesten een betaald stagetraject dat bestaat uit twee modules. Terwijl ze deze modules doorlopen, zijn ze deeltijds in dienst van Ell Circo D’ell Fuego en krijgen je voltijds de ruimte die ze nodig hebben om te creëren.

Module 1: Onderzoek

Tijdens een eerste module ligt het zwaartepunt op het artistieke onderzoek. Daarnaast plannen we tijd in voor een mix aan zakelijke thema’s (statutaire situatie, administratie, communicatie,) noodzakelijk voor een gezonde carrière.

Module 2: Creatie

In de tweede module ligt de focus op creatie. En we staan stil bij hoe alles loopt op zakelijk, artistiek en communicatie vlak.
Samen bekijken we waar de makers staan en wat er nog moet gebeuren voor ze écht van start kunnen gaan.

Praktische info

Voor wie?

Voor Vlaamse circusartiesten of -gezelschappen die zich als ‘maker’ (opnieuw) in Vlaanderen willen vestigen en onlangs  afgestudeerd zijn in een opleiding voor Hogere Circuskunsten aan een hogeschool, universiteit, academie of conservatorium. We beperken ons tot deze doelgroep omdat de administratieve ondersteuning die we bieden geënt is op de Vlaamse regelgeving.

Wanneer?

Momenteel lopen we dit traject met de jonge makers van !UKBUM!. In de lente van 2023 lanceren we een Open Call met het oog op een tweede editie van ons START-UP LABO