De TaRMaK Workshops

Er zijn nog enkele plekjes vrij voor ons symposium rond TaRMaK op donderdag 7 december. Daarom zetten we vandaag de workshops in de kijker die je tijdens het tweede deel van het symposium kan volgen. Deelnemen is gratis, maar je moet je wel registreren!

In 2021 lanceerde Ell Circo D’ell Fuego (ECDF) met TaRMaK een uniek project op maat van kinderen en jongeren die een achtergrond hebben waarin intrafamiliaal geweld (IFG) een belangrijke rol speelt of heeft gespeeld of die opgroeien in een uitdagende thuissituatie.

Tijdens een symposium in circusstijl op donderdag 7 december keren we de TaRMaK-methodiek volledig binnenstebuiten. Dat doen we o.a. met interactieve workshops die je de basisfundamenten van TaRMaK aan de lijven doen ondervinden.  Deelnemen is gratis, mits registratie!

Vertel me er alles over!

 

Traumasensitief werken

met Martine Rymenants

Ell Circo D'ell Fuego, Portret Martine Rymenants

Binnen TaRMaK wordt er veel belang gehecht aan het creëren van een veilige omgeving. Dat doen we o.a. door in te zetten op voorspelbaarheid en bekrachtigende rituelen. Tijdens deze workshop leert Martine Rymenants je hoe je de principes van traumasensitief werken zelf kan toepassen.

Rymenants is klinisch psychologe, experiëntieel ontwikkelingsgerichte psychotherapeute, outdoortherapeute en supervisor. Ze verzorgt de workshop Traumasensitief werken vanuit de werkgroep complex trauma van PANGG 0-18 Crosslink.

 

HOPE

met Davy Simons, stafmedewerker Sociale Interventie (Stad Antwerpen) & Luc Spiessens (medewerker FJC)

Ell Circo D'ell Fuego, Portret Davy Simons & Luc Spiessens

Hoop is het geloof dat je toekomst beter wordt dan vandaag en dat je daar zelf mee voor kan zorgen. Het is een krachtige psychologische hulpbron die je kan helpen om te gaan met tegenslagen. Tijdens deze workshop dompelen Davy Simons en Luc Spiessens je onder in de wetenschap rond hoop.

Davy Simons is strategisch coördinator van Veilig Huis Antwerpen, het expertisecentrum rond intrafamiliaal geweld. Als stafmedewerker Sociale Interventie bij Stad Antwerpen ontwikkelde hij uiteenlopende projecten rond de aanpak van criminaliteit en overlast. Tijdens een workshop over de wetenschap van Hoop beleefde hij enkele jaren geleden een aha-erlebnis die hij graag aan jou doorgeeft. Hij is er zeker van dat je na het volgen van de workshop hoopvoller weer naar huis zal gaan.

Luc Spiessens heeft er een loopbaan in het welzijns en sociaal-cultureel werk opzitten. Als relatieconsulent en groepswerker leerde hij het hoopmodel kennen en waarderen: éénvoudig, doelgericht, zelfsturend en verbindend. Als medewerker van het FJC werkt hij nu mee aan het uitdragen van dit model.

 

Circus + Vliegende trapeze

met Mieke Gielen & Hanne Pandelaers, circustrainers (ECDF)

Ell Circo D'ell Fuego, Portret Mieke Gielen en Hanne Pandelaers

Bij circus gaat het niet zozeer om de kunstjes of het materiaal, maar om de aanpak die vertrekt vanuit spelen, leren en tonen. Tijdens deze workshop werken we met twee groepen. De eerste groep werpt zich op uiteenlopende circustechnieken. De tweede groep waagt zich aan een luchtdoop aan de vliegende trapeze (een vaste waarde op elk TaRMaK-kamp).

Voor iemand die tijdens Acroporté-sessies geregeld de lucht in wordt gekatapulteerd, is Mieke Gielen heerlijk down-to-earth. Als ECDF-ancien staat ze mee in voor de pedagogische coördinatie van de circusschool en geeft te les aan alle mogelijke leeftijden en niveaus.

Hanne Pandelaers draait al jaren mee in onze circuslessen. Letterlijk, want het Duits wiel is helemaal haar ding. Ze is trainer in een brede waaier aan circustechnieken, waaronder vliegende trapeze.

 

Ervaringsleren

met Joris Piot, coördinator/docent van het UCLL-postgraduaat ‘ervaringsgericht ontwikkelen in groepen’

Ell Circo D'ell Fuego, Portret Joris Piot

In deze workshop verbinden we TaRMaK met de theorie en tools van ervaringsleren. Hoe kan je vanuit ervaren, gewaarworden en reflecteren in een actieve groep groeien naar zelfkennis, verbeelding en persoonlijke hoopvolle doelen? En wat is de impact van tegenslag, verwondering, eigenaarschap, angst en verlangen, de groep en de begeleider? Kan het hier-en-nu ervaren van (kleine) successen leiden tot hoop voor later?

Joris Piot is coördinator/docent van het UCLL-postgraduaat ‘ervaringsgericht ontwikkelen in groepen’ en freelance trainer ervaringsleren en active reviewing. Vanuit het idee dat alles ervaringsleren is, experimenteert hij voortdurend met cross-overs, zoals circus. 

 

Ben je er graag bij?

Tijdens ons symposium rond TaRMaK, op donderdag 7 december,  willen we onze ervaringen delen met al wie actief is in de socio-culturele sector, de welzijnssector en het brede culturele veld. Ook circustrainers, opvoeders, leerkrachten en studenten zijn welkom. Deelnemen is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. Registreer je dus zo snel mogelijk om zeker te zijn van een plek.

Ontdek er alles over

 

MET DANK AAN

TaRMaK wordt ondersteun door uiteenlopende partners. We danken in het bijzonder de Vlaamse Overheid,  Stad Antwerpen, het Nike Community Impact Fund, beheerd door de Koning Boudewijnstichting en de spelers van de Nationale Loterij. 

 

logo Vlaanderen verbeelding werkt logo stad Antwerpen Logo Nike Community Impact Fund Nationale Loterij Subsidie Ell Circo D'ell Fuego TaRMaK

Nieuws

Alle bekijken
Circus doen

MAD Convention Warm-up

29 maart 2024
Circus doen

Niet te missen op MAD Convention

27 maart 2024
Circus doen

Nu online: ons nieuwe lessenrooster

22 maart 2024