Ell Circo D'ell Fuego, TaRMaK, foto: Annabel Verbeke
Evenement

TaRMaK. Een symposium in circusstijl

7 december 2023
Registreer nu

OVER TARMAK

In 2021 lanceerde Ell Circo D’ell Fuego (ECDF) met TaRMaK een uniek project op maat van kinderen en jongeren die een achtergrond hebben waarin intrafamiliaal geweld (IFG) een belangrijke rol speelt of heeft gespeeld of die opgroeien in een uitdagende thuissituatie.

Met het oog op deze doelgroep werkte ECDF – in samenwerking met Stad Antwerpen, Circusplaneet &  Family Justice Center Veilig Thuis (FJC) – een specifieke TaRMaK-methodiek uit. Die vertrekt vanuit de basisprincipes van circus, ervaringsleren, traumasensitief werken en de wetenschap rond ‘Hope’, zoals uitgewerkt door de Amerikaanse psycholoog Charles  R. Snyder en verder onderzocht door professor sociaal werk Chan Hellman.

In een leuke en coöperatieve omgeving versterkt TaRMaK deze kinderen in hoe ze kunnen omgaan met heftige emoties en moeilijke uitdagingen. Tijdens onze circuskampen en -lessenreeksen bieden we hen een veilige ruimte om zichzelf te zijn, te ontspannen en nieuwe vaardigheden te leren.

Over het symposium

Eind dit jaar ronden we de opstart- en ontwikkelingsfase van TaRMaK af. Dat doen we in (circus)stijl: tijdens een symposium op donderdag 7 december 2023 willen we de ontwikkelde methodiek met de hulp van boeiende sprekers en actieve workshops volledig binnenstebuiten keren.

TARMAK-TALKS

We zetten de dag gezamenlijk in met een reeks compacte en boeiende TaRMaK-talks:

 • Welkomstwoord door Tom Meeuws, schepen voor sociale zaken (Stad Antwerpen).
 • TaRMaK! Waar staan we vandaag? door Joris Herweyers, projectverantwoordelijke TaRMaK (ECDF).
 • De TaRMaK-methode toegelicht! door Mieke Gielen (ECDF) & Karen Decoster (Circusplaneet).
 • De impact van TaRMaK, in gesprek met een aanmelder, een trainer en een ouder.
 • Break the circle, een keynote van Pascale Franck, oprichter van het Family Justice Center Veilig Thuis (FJC).
 • Screening vanTaRMaK, een korte documentaire van Annabel Verbeke.
 • TaRMaK. Een wetenschappelijke blik door Karin Hannes & Han Baeyens van de onderzoeksgroep SoMeThin’K van de faculteit sociale wetenschappen (KU Leuven).

MC Arno Wauters (ECDF) praat het geheel in ware circusstijl aan elkaar.

WORKSHOPS

Na al dat geluister is het tijd voor wat actie. Deelnemers kunnen een keuze maken uit één van onderstaande workshops*:

 • Traumasensitief werken – met Martine Rymenants, klinisch psychologe, experiëntieel ontwikkelingsgerichte psychotherapeute, outdoortherapeute en supervisor. Ze verzorgt deze workshop vanuit de werkgroep complex trauma van PANGG 0-18 Crosslink.
 • HOPE – met Davy Simons, stafmedewerker Sociale Interventie (Stad Antwerpen) & Luc Spiessens (medewerker FJC).
 • Circus + Vliegende trapeze – met Mieke Gielen & Hanne Pandelaers, circustrainers (ECDF).
 • Ervaringsleren – met Joris Piot, coördinator/docent van het UCLL-postgraduaat ‘ervaringsgericht ontwikkelen in groepen’.

* De plaatsen per workshop zijn beperkt. Registreer je zo snel mogelijk als je zeker wil zijn van je plek. 

Praktisch

VOOR WIE?
Tijdens dit symposium willen we onze ervaringen delen met al wie actief is in de socio-culturele sector, de welzijnssector en het brede culturele veld. Ook circustrainers, opvoeders, leerkrachten en studenten zijn welkom. De plaatsen zijn beperkt, registreer je dus zo snel mogelijk om zeker te zijn van een plek.

WAAR?
We zijn te gast bij WISPER NOORDPOORT, Dambruggestraat 336, 2060 Antwerpen.

Routebeschrijving

WANNEER?
Starten doen we op donderdag 7 december 2023 om 09:00 mét koffie. Daarna volgen we onderstaande planning

09:30: Verwelkoming + start TaRMaK-talks
12:00: Lunch
13:00: Nog één talk, om het af te leren.
13:45: Workshops
15:15: Netwerkreceptie
17:00: Voorziene einde

HOE REGISTREREN?
Ben je geïnteresseerd in dit boeiende symposium in circusstijl? Deelnemen is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. Registreer je dus vandaag als deelnemer om zeker te zijn van je plek.

TOEGANKELIJKHEID?
De locatie waar we te gast zijn is helaas niet volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Dat zou een deelname aan dit event uiteraard niet mogen tegenhouden! Ben je er als rolstoelgebruiker graag bij? Geef ons een seintje via info@ecdf.be. Dan bekijken we graag samen met jou welke stappen we kunnen ondernemen om je deelname vlot te doen verlopen.

Met dank aan

TaRMaK kreeg binnen deze opstartfase financiële steun van uiteenlopende partners. We danken in het bijzonder de Vlaamse Overheid,  Stad Antwerpen, het Nike Community Impact Fund, beheerd door de Koning Boudewijnstichting en de spelers van de Nationale Loterij. 

 

logo Vlaanderen verbeelding werkt logo stad Antwerpen Logo Nike Community Impact Fund Nationale Loterij Subsidie Ell Circo D'ell Fuego TaRMaK

 

Dankzij de ondersteuning van het Departement Welzijn van de Stad Antwerpen kunnen we TaRMaK de komende jaren duurzaam inbedden in onze werking.

  Deel dit artikel

Evenementen

Alle bekijken
10 december 2023

Juggling Jam

6 januari 2024

Wheel Jam Show

6 tot 7 januari 2024

Wheel Jam Weekend

27 januari 2024

Met ECDF naar Cirque De Demain

11 tot 14 april 2024

MAD Festival