De TaRMaK-talks

De inschrijvingen voor ons symposium rond TaRMaK op donderdag 7 december lopen als een trein. En terecht! Het programma mag er écht wel zijn. Vandaag stellen we je voor aan de sprekers die tijdens het eerste deel van de dag een TaRMaK-talk voor hun rekening zullen nemen.

In 2021 lanceerde Ell Circo D’ell Fuego (ECDF) met TaRMaK een uniek project op maat van kinderen en jongeren die een achtergrond hebben waarin intrafamiliaal geweld (IFG) een belangrijke rol speelt of heeft gespeeld of die opgroeien in een uitdagende thuissituatie.

Tijdens een symposium in circusstijl op donderdag 7 december keren we de TaRMaK- methodiek volledig binnenstebuiten. Dat doen we o.a. met compacte en boeiende talks van uiteenlopende sprekers. Geïntrigeerd? Deelnemen is gratis, mits registratie!

Vertel me er alles over!

 

Verwelkoming

door schepen Tom Meeuws, Stad Antwerpen

Starten doen we in stijl met een officiële verwelkoming van Tom Meeus, Antwerps schepen bevoegd voor sociale zaken, armoedebestrijding, gelijke kansen, sociale economie, leefmilieu en erediensten. Want dankzij de ondersteuning de Stad Antwerpen kunnen we TaRMaK de komende jaren duurzaam inbedden in onze werking.

 

TaRMaK! Waar staan we vandaag?

door Joris Herweyers, projectverantwoordelijke TaRMaK

Ell Circo D'ell Fuego, Portret Joris Herweyers, TaRMaK

Met zo’n15 jaar ervaring in de professionele hulpverlening, kwam Joris Herweyers het circus binnengerold. Hij ging er op zoek naar nieuwe wegen om met kinderen te werken. Die leidden richting TaRMaK, een project waarin hij samen met zijn ECDF-collega’s bouwt aan een veilige en leuke omgeving voor kinderen en jongeren die in aanraking komen met intrafamiliaal geweld. Joris licht kort toe hoe het project tot stand kwam en waar we na 3 jaar werken zijn aanbeland. Een verhaal over passie, samenwerking en het delen van expertise.

 

De TaRMaK-methode toegelicht!

door Mieke Gielen (ECDF) & Karen Decoster (Circusplaneet)

Ell Circo D'ell Fuego, Portret Mieke Gielen en Karen Decoster, TaRMaK

Voor iemand die tijdens Acro-porté-sessies geregeld de lucht in wordt gekatapulteerd, is Mieke Gielen heerlijk down-to-earth. Ze staat mee in voor de pedagogische coördinatie van ECDF en geeft les aan alle mogelijke leeftijden en niveaus. Karen Decoster is inhoudelijk coördinator bij Circusplaneet vzw in Gent. Binnen de opstartfase werkte ze nauw samen met de projectverantwoordelijke van TaRMaK om de verschillende aspecten (inhoud/pedagogie/onderzoek) mee vorm te geven. Als TaRMaK-trainers van het allereerste uur hebben Mieke en Karen de methodiek mee ontwikkeld en zien groeien. Tijdens hun duo-talk doen ze uit de doeken wat, hoe en – vooral – waarom we doen wat we doen!

 

De impact van TaRMaK

TaRMaK werkt met kinderen en jongeren die in aanraking kwamen met intrafamiliaal geweld of die opgroeien in een uitdagende thuissituatie. ECDF’er Arno Wauters gaat in gesprek met een professionele aanmelder, een trainer en een ouder over de directe impact van de kampen en lessenreeksen.

 

Break the circle

door Pascale Franck, oprichter van het Family Justice Center Veilig Thuis (FJC)

Ell Circo D'ell Fuego, Portret Pascale Franck, TaRMaK

Pascale Franck is (internationaal) experte intrafamiliaal en gendergerelateerd geweld. Ze werkt ruim 30 jaar aan een gerichte aanpak van geweld in het gezin en staat aan de basis van de multidisciplinaire benadering die hierrond tot stand kwam.

 

Screening TaRMaK

Een korte documentaire van Annabel Verbeke

Ell Circo D'ell Fuego, Still uit de korte documentaire van Annabel Verbeke, TaRMaK

In het voorjaar van 2023 woonde documentairemaker Annabel Verbeke enkele TaRMaK-kampen bij. Met respect voor hun privacy laat ze de kinderen aan het woord. Over zichzelf. Over bang zijn. Of boos. Over circus. En over hoop. De korte documentaire TaRMaK brengt op poëtische wijze de directe impact van de TaRMaK-methodologie in beeld en vraagt tegelijkertijd aandacht voor de aangrijpende thematiek van intrafamiliaal geweld die de kinderen op ontroerende, onbevangen wijze onder woorden brengen.

 

TaRMaK. Een wetenschappelijke blik

door Karin Hannes & Han Baeyens van de onderzoeksgroep SoMeThin’K van de faculteit sociale wetenschappen (KU Leuven).

Ell Circo D'ell Fuego, TaRMaK, Karin Hannes, Han Baeyens

Professor Karin Hannes is gespecialiseerd in sociale en methodologische innovatieprojecten en heeft een bijzonder passie voor circus en parkour. Han Baeyens is student-onderzoeker aan KU Leuven. Hij volgt momenteel ook de Formation Pédagogique aan École de Cirque de Bruxelles. Tijdens hun talk gaan ze dieper in op de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek dat ze de voorbije jaren rond TaRMaK hebben gevoerd.

 

Ben je er graag bij?

Tijdens ons symposium rond TaRMaK, op donderdag 7 december,  willen we onze ervaringen delen met al wie actief is in de socio-culturele sector, de welzijnssector en het brede culturele veld. Ook circustrainers, opvoeders, leerkrachten en studenten zijn welkom. Deelnemen is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. Registreer je dus zo snel mogelijk om zeker te zijn van een plek.

Ontdek er alles over

 

MET DANK AAN

TaRMaK wordt ondersteun door uiteenlopende partners. We danken in het bijzonder de Vlaamse Overheid,  Stad Antwerpen, het Nike Community Impact Fund, beheerd door de Koning Boudewijnstichting en de spelers van de Nationale Loterij. 

 

logo Vlaanderen verbeelding werkt logo stad Antwerpen Logo Nike Community Impact Fund Nationale Loterij Subsidie Ell Circo D'ell Fuego TaRMaK

Nieuws

Alle bekijken
Circus doen

MAD Convention Warm-up

29 maart 2024
Circus doen

Niet te missen op MAD Convention

27 maart 2024
Circus doen

Nu online: ons nieuwe lessenrooster

22 maart 2024