We moeten het eens hebben over…technische veiligheid

We willen ervoor zorgen dat iedereen die bij ons komt trainen dat op een veilige manier kan doen. En we willen andere spelers binnen de circussector de kans bieden om hetzelfde te doen.

Ell Circo D’ell Fuego bouwt mee aan veilige circuscommunity! We willen ervoor zorgen dat iedereen die bij ons komt trainen dat op een veilige manier kan doen. En we willen andere spelers binnen de circussector de kans bieden om hetzelfde te doen. Daarom werken we een driedelige opleiding rond veiligheid uit, in samenwerking met het Circuscentrum
 

 

De opleidingsmodules zoomen in op technische, fysieke en psychosociale veiligheid. Starten deden we in de zomer van 2022 met een vierdaagse riggingcursus bij Circusplaneet in Gent en in onze eigen trainingszaal in SPRK.
 

Rigging, c’est quoi?

Ell Circo D'ell Fuego, Cursus Technische Veiligheid, Foto Kasper Mols

Rigging is het samenhangen van verschillende componenten op een veilige manier. Zodat gebruikers en omstaanders daar veilig mee kunnen werken of naar kunnen kijken. Speciaal voor deze opleiding werkte Joppe Wouters van Circus Marcel, dé rigger van de Vlaamse circussector, een cursus uit. Hij vertelt daarover het volgende:

“Het is geen makkelijke opgave om als circustechnicus, als rigger, te werken. Omdat er een aantal componenten gemaakt worden omdat we die nodig hebben. Trapezes, klimpalen, koorddansinstallaties,…Die bestaan. Maar alle mogelijke riggingmaterialen die we gebruiken, zijn niet gemaakt voor circus. Daar komt wel wat zoekwerk aan te pas. En ook wat rekenwerk. Om, als je een component tegenkomt, uit welke sector dan ook, te kunnen gaan rekenen en aantonen dat het voldoet aan de belasting die wij er vanuit circus aan willen vragen. En dat is geen eenvoudige taak.”

De volgende module die wordt georganiseerd is een cursus EHBCO, of Eerste Hulp bij Circusongevallen. 

Nieuws

Alle bekijken
Circus doen

Dit was de Eindshow 2024

24 mei 2024
Circus doen

MAD Convention Warm-up

29 maart 2024
Circus doen

Niet te missen op MAD Convention

27 maart 2024