Circusongevallen, die zijn nogal specifiek. Daarom vereisen ze een geheel eigen EHBO-beleid. Binnen Ell Circo D’ell Fuego werken Inne & Wim Verheyen onze policy rond ‘Eerste Hulp bij Circusongevallen’ uit.
Bij een blessure ontstaat er quasi meteen een ontstekingsreactie, een belangrijke eerste fase van het herstelproces. Zo’n inflammatie of ontsteking zorgt ervoor dat het lichaam de juiste hoeveelheid cellen, groeihormonen en andere bouwstoffen naar de plaats van de blessure stuurt. Als we deze indijken met behulp van medicatie of ijs, verstoren we het natuurlijke verloop van het herstel.
IJs is een veelgebruikte manier om een ontsteking in te dijken. Maar het is niet zo onschuldig als het lijkt. Zo verstoort het de ontsteking en daarmee het natuurlijke herstelproces omdat het voor een vernauwing van de bloedvaten zorgt. Dat vermindert de doorbloeding op de plek van de blessure waardoor het voor de bouwstoffen die het herstel in goede banen leiden nog moeilijker wordt om ter plaatse te geraken. Bij een ontsteking is het immers nét de bedoeling dat de bloedvaten meer van die bouwstoffen doorlaten.
Daarnaast zorgt ijs ervoor dat het lichaam minder lokale groeifactoren vrijgeeft. Die reguleren het verdere verloop van het herstel. Verder kan je met ijs geen zwelling voorkomen. Ze komt gewoon later en blijft langer hangen. Tot slot heeft ijs een negatieve invloed op de werking van de zenuwen als de training meteen daarna weer hervat wordt. Het verdooft de zenuwen waardoor je je lichaam minder gedetailleerd kan aanvoelen. Dat kan de bestaande blessure negatief beïnvloeden of de kans op een nieuwe blessure doen toenemen.
Ok, wat doen we dan wel? Op vlak van EHBCO gaan we voluit voor PEACE & LOVE. Dat acroniem werd in januari 2020 geïntroduceerd in de medische wereld en focust niet alleen op eerste hulpverlening maar kijkt ook verder, richting herstel.
Als het echt nodig is om de pijn te verminderen kan je er alsnog voor kiezen om een minimale dosis ijs aan te brengen. Volg daarbij dit ritme: 5 minuten ijs – 20 minuten pauze – 5 minuten ijs. Weet dat er naast ijs ook andere manieren zijn om pijn te dempen, zoals bewuste ademhaling, compressie en inzicht in de situatie en de blessure. Deze brengen geen risico’s met zich mee en krijgen dus altijd de voorkeur.
Afhankelijke van de urgentie zullen onze trainers in onderstaande situaties medische hulp inroepen of je adviseren om aansluitend op de training een bezoek aan de huisarts te brengen.
Laat het weten aan Inne? Je kan haar bereiken via inne@ecdf.be.