3 cursisten blikken terug op Summer Course Clowning 2022

In juli 2022 organiseerden Sven Verelst en Ell Circo D’ell Fuego de allereerste editie van de Summer Course Clowning in Antwerpen. Gedurende vier weken namen 15 enthousiaste deelnemers hun gevoel voor humor in handen. Lieve, Marie-Christina en Lore delen hun ervaringen.

Ell Circo D'ell Fuego, Summer Course Clowning met Sven Verelst, groepsfoto Philippe Smet
Groepsfoto: Philippe Smet

Met de deur in huis: hoe was het? 

Lore: “Leuk, vermoeiend, intensief. Ik heb enorm veel bijgeleerd. Ik ben al actief bij De Vuurmeesters en Circusatelier Woesh in West-Vlaanderen. Dus ik heb al een achtergrond in circus, maar niet in clowning. Wat dat betreft was dit voor mij een sprong in het ongewisse. Voor ik me inschreef, dacht ik: ‘het is nu of nooit’. Ik heb er geen spijt van.”

Marie-Christina: “Ik heb wel al een achtergrond in clowning en wou al langer een langlopende cursus volgen. Maar daar moet je meestal voor naar het buitenland en dat was voor mij toch een drempel. Ik was dus blij dat er dit jaar hier bij ons eentje werd aangeboden. Vier weken, dat is inderdaad heel  intens en bijgevolg best vermoeiend. Maar toch vind ik het fantastisch dat de cursus meteen vier weken duurde. Dat gaf ons als deelnemers de tijd om naar elkaar toe te groeien, waardoor er een hechte vertrouwensband kon ontstaan. Zo kan en durf je nieuwe dingen proberen. Tijdens een cursus van een week krijg je dat nooit voor elkaar. “

“Een maand Cuba of een maand Clowing? Doe mij maar het laatste!”

– Lieve, deelnemer Summer Course Clowning 2022

Lieve: “De opbouw van de cursus was ook heel doordacht. We hebben inderdaad gewerkt aan veiligheid en samenwerking binnen de groep en naar de docent toe. Zijn feedback was altijd heel opbouwend en gefocust op wat er op dat moment nodig was. Ik kon echt voelen dat Sven goed voorbereid was. Elke week wist hij duidelijk wat hij wou doen en hoe hij dat wou aanpakken. Maar hij liet ook voldoende ruimte voor de wensen en noden van de groep. Het klopt dat het traject intens was, maar voor mij was het ook een mooie vakantie-ervaring: een hele maand bezig zijn op een toplocatie in het centrum van Antwerpen, omringd door toffe mensen. Als ik zou kiezen tussen een gratis reis naar Cuba of een maand Clowning, dan kies ik toch voor het laatste.”
 

Spontaan & gestructureerd

 
Wat is jullie het meest bijgebleven van de Summer Course?

Lore: “Ik heb vooral geleerd om te werken vanuit traagheid. En hoe belangrijk het is dat je contact blijft houden met het publiek. Dingen waar ik voordien niet bewust mee bezig was en die ik vanaf nu dus wel ga toepassen.”

Lieve: “Dat je meer in je fantasie moet durven gaan en losser moet durven zijn. Het spelen en het spontane aanboren, dat ook. En er tegelijkertijd voor zorgen dat je dat op een gestructureerde manier brengt.”

Marie-Christina: “Ja, klopt. Structuur aanbrengen in je spel en je ideeën. Ook dat blijft bij mij het meeste hangen.”
 

 

Wat zijn jullie clowningplannen nu de cursus achter de rug is?

Lieve: “Ik ga in Utrecht les volgen bij de School voor Clown & Leven. Na deze stoomcursus voel ik me daar helemaal klaar voor.”

Marie-Christina: “Ik ben bezig met de Cliniclowns. Ik  moet nog een tweede toegangsproef doen en dan hoop ik van start te kunnen gaan.”

Lore: “Ik ga samen met mijn zoon van 15 een vuurshow maken. Wat ik hier geleerd heb, wil ik daarin verwerken. Om de stoerheid van het vuur te doorbreken met luchtige elementen.”

Waarom moeten geïnteresseerden zich volgens jullie inschrijven voor de Summer Course Clowning van 2023?

Lieve: “Om aan zelfexploratie en -ontplooiing te doen. En tijd en ruimte te krijgen voor experiment.”

Marie-Christina: “Als je interesse hebt in clownerie dan ga je in vier weken tijd zoveel dieper dan wanneer je één keer per week les volgt. Als je je dus echt wil verdiepen dan is deze formule ideaal.”

In de zomer van 2023 plannen we een nieuwe editie van de Summer Course Clowning met Sven Verelst. Data en locatie maken we binnenkort bekend. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontdek er als eerste alles over!

Nieuws

Alle bekijken
Circus doen

Dit was de Eindshow 2024

24 mei 2024
Circus doen

MAD Convention Warm-up

29 maart 2024
Circus doen

Niet te missen op MAD Convention

27 maart 2024